Kia – 3:e största bilmärket igen

Nyheter - 5 januari 2021

​Kia tredje största bilmärke

för fjärde året i rad

Kia stärker positionen som Sveriges tredje största bilmärke 2020. Andelen laddbar försäljning ökar till 61 procent under helåret och var hela 90 procent i december månad.

Kia summerar ett framgångsrikt 2020 och är för fjärde året i rad Sveriges tredje största bilmärke. Enligt BIL Sweden registrerades 291 664 personbilar i Sverige under 2020. Kia stod för 25 191 bilar vilket i stort sett motsvarar fjolårets 25 453 bilar (-1 procent) medan marknaden minskade med 18,1 procent jämfört med 2019. Marknadsandelen för Kia ökade från 7,15 till 8,63 procent.

Av alla nyregistrerade bilar var 32 procent laddbara, men för Kia var den andelen nästan den dubbla: 61 procent. Under december månad var hela 90 procent av Kia-registreringarna laddbara bilar.

Den mest populära Kia-modellen var Kia Niro (8 790 st) tätt följd av Kia Ceed (6 845 st) där kombimodellen Kia Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid nyligen vann Teknikens Världs Stora Bilpris 2021.

– Det är fantastiskt glädjande att Kia är det bilmärke i Sverige som påvisar snabbast utveckling i att ställa om mot laddbara bilar och därmed bidra till att sänka vårt klimatavtryck ytterligare, säger Peter Himmer, VD Kia Motors Sweden.

– Kia har blivit ett av förstahandsvalen för kunden som söker en laddbar bil. Våra återförsäljare gör ett fantastiskt arbete trots en del leveransförseningar orsakade av pandemin, som drabbat och påverkat livet för så många människor.

Satsningen på elektrifiering fortsätter under 2021 där nya sjusitsiga och fyrhjulsdrivna familjesuven Kia Sorento Plug-In Hybrid börjar levereras under första kvartalet, och senare under året lanseras en helt ny dedikerad elbil med lång räckvidd och möjlighet att snabbladda tack vare 800V-teknik.

Framtidsutsikterna ser med andra ord mycket goda ut, men det finns även orosmoln i och med regeringsförslagen om förändrade förmånsbilsregler. Det nuvarande bonus-malus-systemet har bidragit till att Sverige ligger i topp inom EU när det gäller försäljning av laddbara bilar.

– Vår målsättning är att 80 procent av Kia-nybilsförsäljningen under 2021 ska vara laddbar, men vi är oroade över att den målsättningen kan bli svår att uppnå då regeringen förslår en sänkning av bonusen för plug-in hybrider med cirka en tredjedel samt en höjning av förmånsbeskattningen för laddbara tjänstebilar, säger Peter Himmer, VD Kia Motors Sweden.
– För laddbara tjänstebilar med ett försäljningspris runt 350 000 kronor innebär det en höjning med 75 procent samtidigt som bilar över 850 000 kronor får sänkt förmånsbeskattning. Om förslagen går igenom kommer det att försvåra möjligheten att uppnå Sveriges övergripande klimatmål, säger Peter Himmer, VD Kia Motors Sweden.

Hitta till oss

Öppettider

Måndag - Fredag 09.00 - 18.00
Lördag 11.00 - 14.00
Söndag Stängt
Måndag - Fredag 07.00 - 16.00
Telefontid service 07.30 - 15.30
Måndag - Fredag 07.00 - 16.00