Vår historia

Starten

Företaget är ett renodlat familjeföretag, som startade år 1924 i Vitaby av Otto Olsson, som då i liten skala började med taxirörelse, bilverkstad, körskola och försäljning av Fordbilar. Via agenturer för bl a GM och Philipsons blev företaget år 1937 återförsäljare för nybildade AB Nyköpings Automobilfabrik, populärt uttryckt ANA, generalagent för Chryslerkoncernen i Sverige.

Otto Olssons firma har alltsedan detta år varit ANA trogen som återförsäljare och det innebär idag att Otto Olssons är den äldsta och samtidigt enda återförsäljare, som haft ANA-agenturen sedan dess start. ANA:s historia och försäljningsprogram är alltså på samma gång Otto Olssons.

Flytten

År 1938 flyttade så företaget till Österlens naturliga service- och försäljningscentrum, d v s Tomelilla, och verksamheten utvidgades alltmera. Under de svåra krigsåren skedde en stor försäljning av gengasaggregat och år 1947 började en helt ny verksamhet – försäljning och service för lantbrukstraktorer.

Det var den sensationella Fergusontraktorn, som kom till Sverige genom ANA, Nyköping. Otto Olssons har sedan dess hunnit leverera åtskilliga traktorer av detta märke på Österlen. Ferguson blev ju sedmera Massey-Ferguson med ett brett sortiment av traktorer, tröskor och redskap.

Organisationen

År 1959 ombildades de båda företagen, Bilfirma Otto Olsson och Olssons Traktorfirma, till aktiebolag, under det gemensamma namnet Otto Olssons Bil- & Traktor AB, med endast familjemedlemmar som aktieägare. Styrelseordförande blev Otto Olsson och verkställande direktör, sonen Göte Olsson.

1960 blev ytterligare ett speciellt år att minnas för bolaget. Saab kom med i bilden som bilmärke för ANA:s återförsäljarkår och detta betydde givetvis ett stort uppsving. Bl a av denna anledning blev år 1965, firmans nuvarande billokaler på Östergatan för små att rymma även lantbrukssektorn och då inköptes en större industritomt på Simrishamnsvägen som än idag rymmer lantbruks- och maskinavdelning men i annan regi.

År 1978 antogs en ny bolagsordning med Göte Olssons som styrelseordförande och hans son Christer Olsson som verkställande direktör. Tredje generationen hade alltså nu övertagit företaget, Christers yngre broder Mats, inträde samtidigt som ekonomichef och denna konstellation sköter nu tillsammans det växande företaget.

1988 flyttade företaget till nya lokaler på Nygatan i Tomelilla där företaget idag fortfarande finns. Lokalen har växt och byggts ut många gånger under dem senaste 20 åren. 1992 började Otto Olssons sälja Opel och samband med detta så sålde företaget av Traktorfirman för att helt koncentrera sig på den växande bilfirman och de nya bilmärkena som nu företaget var återförsäljare av. Den 18 juni 2010 var datumet då vi hälsade Mercedes-Benz välkomna till våra lokaler och vi är nu auktoriserade agenter och serviceverkstad av detta bilmärke.

Vårt motto

Otto Olssons Bil AB är ett stolt familjeföretag med sina rötter i den skånska myllan som har utvecklats och växt med åren men som alltid har sina kunder och deras höga krav som ständig ledstjärna.

Det är vårt privilegium och vår glädje att få hälsa nya och gamla kunder välkomna till Otto Olssons och fortsätta att överträffa våra kunders förväntningar.

År och bilder att minnas

1924
Start i Vitaby av Otto Olsson, som vågade sig på att ha både taxi rörelse, verkstad och bilskola. Detta sköttes helt på egen hand, dock med god hjälp av hustru Anna. Nya bilar såldes av märket Ford.


Otto Olsson (andra från höger)

1929
Blev återförsäljare av Chevrolet.

1933
Ny bilagentur, denna gång för Philipsons, som då sålde Chrysler och Dodge.

1937
Nystartade ANA (AB Nyköpings Automobilfabrik) sökte duktiga återförsäljare och Otto Olsson nappade på erbjudandet, som bla innebar försäljning av på den tiden mycket populära Plymouth bilen. Sedan dess har firman varit ANA och dess verksamhet trogen, vilket har inneburit ett samarbete som fortsätter än idag.

1938
Flyttning till Tomelilla, vilket naturligtvis var en förutsättning för utvidgning av firman.


I bilhallen

1940-1945
Krig och därmed en nästan lamslagen bilbransch, som Otto Olsson kompenserade med försäljning och installationer av gengasaggregat. Verksamheten bedrevs då i lokaler på Simrishamnsvägen.

1946
Flyttning till nya lokaler på Östergatan mitt i Tomelilla centrum.

1947
Upptogs även traktorer på försäljningsprogrammet, den mycket omtalade Fergusontraktorn.


Göte(tv) och Otto Olsson (th)


Otto bakom ratten och Göte på traktorn.


Kung Gustav VI Adolf

1957
Sonen Göte blir verkställande direktör, 33 år gammal.


Göte (tv) och Otto (i mitten)

1960
SAAB börjar säljas och Otto Olssons säljer nu för första gången svenska bilar.


Göte (tv) framför lokalerna på Östergatan

1967
Traktor och redskaps verksamhet flyttar till nybyggda lokaler på Simrishamnvägen.


Göte och Christer (i mitten) på besök i Ferguson fabriken i England

1979
Göte Olsson blir styrelseordförande efter sin far Otto och Götes söner får förtroendeposter inom företaget, Christer (30 år) som VD och Mats (26 år) ekonomichef. Även idag fungerar ledningen på samma sätt. Tredje generationen har alltså tagit över familjeföretaget.


Otto, Göte, Christer och Mats Olsson


Tommy (Försäljningschef), Karl-Åke (Reservdelchef), Karl-Inge (Verkstadschef) och Mats (Ekonomichef)

1988
Flyttar man bilverksamheten till nya lokaler på Nygatan, får även Chevrolet in i försäljningsprogrammet.


De nya lokalerna


Göte i bilen med barnbarnet Malin

1991
Säljes lantbruksavdelning och företaget blir nu ett renodlat bilföretag.

1992
SAAB och GM går ihop och Opels hela bilsortiment ingår nu i Otto Olssons verksamhet. Samtidigt sker betydande utbyggnad av lokalerna på Nygatan.

1993
Otto Olssons blir första företaget i regionen som får ackreditering att i vissa fall agera SVenk Bilprovnings ställe.

1994
Otto Olssons fyller 70 år och celebrerar med ett brett och innehållsrikt program, som verkar under hela jubileumsåret.

1995
Ny utbyggnad av bilhall och verkstad.

2004
Otto Olssons firar 80 år med utbyggnad av i hallen och blir certifierad Saab Unlimited handlare.

2006
Ny bilhall byggs och tillbyggnad av verkstaden.


Verkstadsmekanikerna

2010
Otto Olssons Bil blir återförsäljare av Mercedes-Benz den 18 juni och är nu auktoriserade försäljare och serviceverkstad för märket.

2011
Priset för Sveriges bästa Mercedes återförsäljare

2012
Otto Olssons Bil blir återförsäljare av KIA i november.

2013
För tredje året i rad så stod vi än en gång på prispallen när det delades ut pris på Mercedes-Benz Årets Återförsäljare event. Detta året blev vi korade ”Årets Återförsäljare 2013 – Service & Parts”.

2014
Otto Olssons firar 90 år! Vi bygger om vår begagnathall och verkstad.

2017
Håkan Rosengren blir Årets Transportbils Återförsäljare Mercedes-Benz  med motiveringen:

”Årets återförsäljare transportbilar har satt kunden i fokus genom ett gott samarbete mellan försäljning och service vilket resulterat i hög försäljning och mycket nöjda kunder på verkstaden. Här satsas det mycket på att ligga i framkant, bland annat genom investeringar i  ny verkstadsutrustning.Kort och gott ett bra recept för att fortsätta vara framgångsrika de kommande åren.”

        

Vi vinner även pris för Bästa Kundnöjdhet Personbilsförsäljning!

2018
Otto Olssons tar farväl av  Opel och blir inte längre återförsäljare av märket, bestämmer sig istället för att fokusera på bilmärkena Mercedes-Benz och Kia.

2019
Otto Olssons firar 95 år! Vår stora ombyggnad av Kia och Mercedes-Benz hall står nu färdig – redo att ta emot våra kunder i vår fantastiska och interaktiva hall!

    

2020
Christian Hansson, Kia Master-tekniker på Otto Olssons Bil, vann första platsen i Sverige-finalen i Kia Skill World Cup och kan nu titulera sig Sveriges Bästa KIA Tekniker.

Christian kommer att representera Sverige i  Kia Skill World Cup i världsfinalen där cirka 70 deltagare från över 50 länder samlas på Osan Training Center i Soul för att tillbringa fyra dagar (20–24 april 2020) och delta både teoretiska och praktiska tävlingsmoment såsom motor-, chassi och elektrisk reparation.

         

Hitta till oss

Öppettider

Måndag - Fredag 09.00 - 18.00
Lördag 11.00 - 14.00
Söndag Stängt
Måndag - Fredag 07.00 - 16.00
Telefontid service 07.30 - 15.30
Måndag - Fredag 07.00 - 16.00